Банята – отворена и в двор

Покана за изразяване на интерес за участие в процедура за избор на изпълнител за Разработване на стратегия и план за действие на НДЕФ
15.04.2013
Кръгът „Банкя” готви нов удар
15.04.2013
Интериор на баня в двор

Банята като отворено пространство – това вече не е просто концепция, представяща многофункционалните възможности на санитарната зона като място за релакс. Под влияние на креативните дизайнерски съвети все по често банята е реално позиционирана на показ, при това не само в интериора, но и екстериорното пространство.

Ето пример за баня към басейн, която на практика се намира в двора на къщата.
Къщата е в Тайланд и е проектирана от местно дизайнерско студио Situation. Домът  включва няколко интериорни и екстериорни зони, които плавно преливат една в друга с открити и закрити връзки.
Нека насочим вниманието към банята при басейна на къщата.

СПА зоната е разположена във вътрешен двор, оформен в пространство между две от крилата на дома. Ходовата линия около басейна е покрита с декинг. В едната страна на басейна е организирана  баня с луксозна визия – с облицовка от гранит, класическа вана на крачета, тоалетна, умивалник, душ. Банята е абсолютно отворена към двора. Всъщност прегражда се с плъзгаща се врата, която е стъклена и напълно прозрачна. Архитектът Narang Othavorn, автор на проекта, не намира ни най-малка проява на ексхибиционизъм в това решение. Той споделя, че единственото му желание с този проект е да направи възможно най-достъпен душа за тези, които използват басейна.

Банята на практика е отворена и към спалнята на къщата, която се намира до басейна срещу банята. Все пак зоната с басейна е сравнително изолирана от останалите жилищни кътове, в които е по-вероятно да се разхождат гости и чужди погледи.

Източник

Вашият коментар