В Плевенска област още има външни училищни тоалетни

Банята става на домашно СПА
Банята става на домашно СПА – съвети за интериор
08.04.2013
Control_Panel_130
Неонови водопади
12.04.2013
Control_Panel_110

39 училища в Плевенска област нямат тоалетни в сградата, а само на двора. Такава е практиката в малките населени места, където има проблеми с канализацията.

В останалите 78 школа има вътрешни тоалетни. Данните оповести д-р Ани Симеонова от Регионалната здравна инспекция. Тя уточни, че няма хигиенни изисквания къде да бъдат разположени санитарните възли, а важното е да има течаща вода.

Заради ниските температури през зимата и опасността от спукване на тръби само в 19 от всички училища в областта има течаща вода. В останалите през зимата водата се спира и се пуска отново през пролетния сезон. До тогава малчуганите мият ръцете си не в тоалетната, а на чешмите вътре в сградата на училището.

През това време тоалетните се чистят с кофите, няма как да накараме ръководствата да пуснат течащата вода, ако има опасност да се спукат тръбите, обясни д-р Симеонова. В 55 училищни тоалетни има топла и студена течаща вода, в 62 водата е само студена.

Данните сочат още, че масово в учебните заведения тоалетните са тип клекало, каквото е и изискването. Това се прави основно с цел улесняване на почистването. Така че с тоалетни чинии се оказва, че са оборудвани само 20 от училищата в област Плевен.

Осигурени са и условия за измиване на ръце на децата с всички хигиенни дезинфекционни средства за почистване и досега не са констатирани нарушения, които да изискват предприемане на действия от страна на здравната инспекция, като например спиране на тоалетната и др. Изискване за това дали сапунът, който се ползва, трябва да е течен или твърд няма, важното е да го има.

Източник

Вашият коментар