Прохладно лято в австрийските Алпи

Диван от вана - идея
Диванче от старата вана
24.04.2013
In&Out_shower-2
Научете се да пиете повече вода
25.04.2013
Почивка в Алпите през лятото


Наближава лятната ваканция и всички първосигнално започваме да планираме почивка на море. Приятелите ни от сайта Missis.bg предлагат да се огледаме и за нещо по-прохладно, например, Австрийските Алпи и още по-точно – областта Цел ам Зее-Капрун

Водата във всичките й форми е най-важното нещо в областта Цел ам Зее-Капрун в австрийските Алпи – като лед и сняг на глетчера Китцщайнхорн, и чиста и прозрачна вода в езерото Целер.

Край езерото

Китцщайнхорн, висок над 3000 метра, е покрит с лед и сняг през цялата година, така че можете да се наслаждавате на зимни пейзажи дори в средата на лятото.

Кристалните води на Целер са перфектното място за плуване и гребане. Уникално преживяване е да се потопиш в 24-градусовата вода в средата на планината. Прохладното езеро е много привлекателно и за ветроходство, гмуркане, риболов и водни ски.

В планината

За любителите на екстремното е направо задължително да се спуснат с планински велосипед от някой връх, разположен наоколо – гледките са зашеметяващи.

Обичате да се изкачвате? Туристически преход, включващ балансиране върху тесен дървен мост над буен поток в клисурата Зигмунд Тун ще ви осигури и тази емоция.

Най-високият водопад в Европа

Впечатляваща сребърно-искряща водна пелена, падаща от 380 м, представлява струята на водопада Кримлер – най-високият в Европа и 5-и по височина в света. Той е разположен в националния парк Тауерн близо до Капрун. Селцето на 5-6 км от Цел аз Зее е в подножието на глетчера. Красотата на водопада е разнообразена и с впечатляваща фауна – не се учудвайте, ако в близките храсти видите да се спотайва мармот, или диви кози да ви наблюдават от някоя непристъпна скала.

Фестивалът Трахтен

Ако сте в Цел ам Зее на 17 юли, ще присъствате на фестивала Трахтен, който всяка година се провежда край брега. Фойерверки се отразяват в езерото, звучи местна фолклорна и поп музика, а традиционните бира и наденички са в изобилие. Билетът за феста струва 6 евро.

В замъка

Към края на юли в местността става още по-интересно – в замъка-крепост Капрун се организират Средновековни празници. Те пресъздават атмосферата на древността, разказвайки истории отпреди 600 г.! Във възстановките на епични събития от миналото участват стотици актьори и зрителите се чувстват като пътешественици във времето.

А най-интересното е, че замъкът Капрун може да бъде нает за празнуване на различни тържества или за организиране на концерти и други културни събития. Той е построен през XII в. от благородническата фамилия Фалкенщайн, а днес е духовен мост между минало и бъдеще.

Как и колко

Областта Цел ам Зее се намира на около час и половина път с автомобил или влак югозападно от града на Моцарт – Залцбург.

Самолетен билет от София до Виена струва около 50 евро, ако пътувате с нискобюджетна авиокомпания. От Виена до Цел ам Зее най-лесно ще се придвижите с влак – влаковете са едно от най-добре уредените неща в Австрия. Разстоянието е около 450 км и излиза също 50 евро.

Можете да нощувате в къща-пансион и за 20 евро, в хотел спането е на цена около 50-70 евро, а за двойна стая в къмпинг е към 20 евро.

Снимки: Zellamsee-kaprun.com
Източник:

Вашият коментар