Отводняване на плосък покрив – възможните решения

Водна завеса - идеи
Водна завеса срещу градския шум
17.05.2013
СПА конференция
Наредбата за СПА туризма готова до края на септември
20.05.2013
Идея за интериор на плосък покрив

Градина на покрива в центъра на Милано

Идея за интериор на плосък покрив

Градина на покрива в центъра на Милано

Плоският покрив става все по-популярно архитектурно решение и по нашите географски ширини главно заради основното му предимство – той на практика предлага цяла една огромна тераса на последния етаж на къщата. Факт е обаче, че въпреки почти апокалиптичните прогнози за наближаващото глобално затопляне, при нас продължава да вали и то обилно.

Преди да влагате грандиозни суми в оформлението на приказен СПА рай на покрива, най-добре вземете мерки за естественото отводняване и то такива, че и най-проливният дъжд да не успее да потопи балконския ви теферич, а заедно с това теча да тръгне по цялата къща.

Идея за екстериор на плосък покрив

Градина на покрива в центъра на Милано

Първо правило: Плоският покрив никога не трябва да е напълно плосък. Това е уникално погрешно схващане. Плочата винаги трябва да е с оптимален наклон, така че да позволява на водата да се стича към козирката. Всяко малко несъвършенство в склона на покрива създава предпоставки за събиране на вода.

Всяка вода, която остава на покрива 48 часа след дъжда вече е проблем. Ето поне три причини за това:

1.    Застоялата на покрива вода насърчава растежа на мъх и други растения. Това може да е причина за скъсяване живота на отводнителните мембрани. Покритията, базирани на асфалт, които не са предназначени за престой в постоянна влажност, скъсяват живота си до 50%  при наличието на перманентни локви на покрива.

2.    Когато водата на покрива замръзне, тя се разширява и атакува мембраната.

3.    Събралата се вода е тежка и е възможно дори да повлияе на устойчивостта на сградата, ако премине границата на зададени технически параметри на конструкцията. Събирането на вода може да причини падане на покрива.

Градина на покрива - идея

Три са основните начини за контролиране отичането на водата от покрива:

Система от улуци, монтирани по долните ръбове на покрива;
Система от вътрешни тръби;
Сифони по периферията на покрива.

В модерното строителство тези три начина все по-често се срещат в комбинация, в зависимост от типа на сградата.

система от улуци и сифони за плосък покрив

Система от улуци и сифони за плосък покрив

Традиционно и сравнително евтино средство за  отводняване на плоските покриви е монтаж на сифони. Най – често се среща при частни къщи.  Сифонът се захваща за периферията на покрива в най-ниската му точка. Той обикновено е свързан с външната отвеждаща тръба, по която водата безпроблемно се стича на земята. Като допълнение към тях има решетка и клапан, които не позволяват в тръбите да попадат листа или други по-едри боклуци. Сифоните са с различен капацитет, който трябва да се съобрази с тежестта на поглъщане на водата от тръбите. Ето защо тези елементи, макар и лесни за монтаж, е за препоръчване да се избират и монтират от специалисти.

Сифоните за плосък покрив са много лесни за монтаж и са сравнително евтино решение за насочване на водната струя. Те обаче лесно се развалят, мембраната им се къса, клапанът им се запушва. Хубавото обаче е, че този теч става навън и не може да причини големи щети.

Система за аварийно отводняване на плосък покрив

Система за аварийно отводняване на плосък покрив

За по-голяма сигурност и особено, ако климатът предполага изненадващи бури и порои е добре плоският покрив да  разполага с допълнителна аварийна система от сифони.  Аварийното отводняване на плосък покрив трябва да е направено така, че да сработва едва когато основната система е препълнена с вода. Тогава клапите на допълнителните сифони се отварят, поемат  водата като я насочват за директно отичане към земята или пък по допълнителни аварийни тръби.

Връзка с вътрешната канализация

Обичайна практика е отводнителната канализация да е вътре в сградата, особено когато става въпрос за обществени пространства и търговски обекти. В този случай системата от сифони, съобразени с капацитета на отводнителната система, се разполагат по плоския покрив. Тяхната задача е да уловят водата и да я вкарат във вътрешната отводнителна система от тръби.

Системи за отводняване

Предимства и недостатъци

И двата типа имат предимства и недостатъци. Когато водата се стича вътре в сградата, тя неминуемо ще нанесе щети на интериора – ще стане източник на влага, конденз и течове. При нея се изисква абсолютно непромокаема връзка при точката на нахлуване на водата. Всеки път, когато свързващата мембрана се пробие, това ще е причина за теч. Важно е също така сифоните периодично да се почистват. Често това се пренебрегва, съответно отворите , а и самите тръби се запушват и това става причина за събиране на вода, което вече е проблем.
Сифоните за връзка с вътрешните тръби се ефективни само, ако са разположени в ниски точки на покрива. Често обаче можем да ги видим и в най-високата точка, макар и това да е напълно необяснимо.

Вътрешната отводнителна система има и предимства. Тръбите й са вътре в сградата и съответно са защитени  от замръзване и механични повреди и често са по-малко податливи на запушване.

Източник: www.ka6tata.com

А видяхте ли статиите за ремонт на банята?

Вашият коментар