Ремонт на банята! Спазвайте етапите

lilia_i
Глобално затопляне и преди 200 години
06.05.2013
Бели плочки с ретро дизайн
Бели плочки с археологически акцент
07.05.2013
Основни етапи от ремонта на банятаРемонтът на банята е мръсна работа. Няма защо да ви заблуждаваме в противното. Влезе ли ви майстор в къщата, следва дълъг период на дезорганизация и направо хаос в ритъма на всеки член от семейството. Когато обаче започне ремонт в банята, градусите на напрежението и неудобството неимоверно нарастват и така, докато не се изгони майстора.
Започнете ли ремонт на банята, пригответе се за най-малко две седмици дискомфорт. Разбира се ще трябва да подготвите за това приятели и комшии, които да ви посрещат на баня, ако нямате втора баня вкъщи.

Ремонт на банята за две седмици – този срок може да порастне неимоверно, ако не спазвате технологичните етапи на ремонта или пък се опитате да прескочите някои от тях.

Така че, ако сте събрали смелост и ще решили да направите ремонт в банята, направете го изцяло, от А до Я със смяна на тръби, смяна на санитарно оборудване, електрическа инсталация, плочки. Само така ще си гарантирате поне 5 годишно спокойствие от майстори в банята.

Ето най-важните етапи от ремонта на банята, които ще ви представим в поредица от статии:

–    Демонтаж на наличното санитарно оборудване и смъкване на плочките;
–    Смяна на тръби в банята;
–    Подготовка на стените и пода за облицовъчните материали;
–    Таванът в банята;
–    Монтаж на електрическата инсталация;
–    Поставяне на плочки по стените и пода;
–    Монтаж на отопление и вентилатори;
–    Монтаж на санитарно оборудване;
–    Смяна на вратата.

Както всеки ремонт, така и този в банята се разделя на два основни етапа – „разрушителен“ и „съзидателен“.

При ремонта на банята всеки етап си има свои специфични дейности, които ние ще разгледаме подробно в поредица от статии.

Първи етап – демонтажни работи

Демонтажът в банята е най-бързият, но и най – шумен и най-мръсен етап от ремонта в банята. Разкачането на мивката, тоалетната и душовете, разкъртването на плочките и подовата мазилка са все много мръсни процеси, които е добре бързичко да се приключат. Започнете ли да къртите обаче, това означава, че  имате с какво да запълните дупките.

Първо правило: Започнете с демонтажа само, когато сте напълно готови да започнете втория етап – полагането на ВиК тръбите.

Ето основните дейности при демонтаж на оборудването в банята:

–    Започваме с разкачане на санитарията: най-лесно ще изнесете душа, мивката и тоалетната чиния. Ще трябва да направите по-добра организация с изнасянето на ваната, особено ако е чугунена. Майсторите-къртачи трябва да са предупредени за тежкото съоръжение иначе може и да ви откажат да го пренесат или да поискат много пари, особено ако пазарлъка е в последния момент и вие сте „на тясно“.

–    Снемане облицовката на стени, под и тавана. Това е вторият съществен процес при подготовка на ремонта в банята. Ако стените са покрити с керамика, плочките трябва да се начупят и внимателно да се свалят. Майсторите знаят как се прави това. Ако по стените и пода има замаска с боя,даже и запазена, добре е и нея да смъкнете, за да направите след това нова. При положение че пода е покрит с мозайка, къртенето също е за предпочитане. Мозайката е здрава настилка и наистина вечна, но пък вече има много-по модерни материали, които ще придадат по-привлекателен вид на банята. А ако ще сменяте тръби, няма как да пропуснете и пода, така че сега му е времето за махане на мозайката от пода в банята.

–    Сега банята ви е почти готова за следващите ремонтни дейности. Защо почти ли? Защото може да сте решили да правите преустройство вкъщи – да разширите банята като включите съседно помещение, например тоалетната или да прекомпозирате местата на тръбите в баня и кухня. Каквото и да решите да правите обаче, добре е решението за преустройство да е взето след  консултация с архитект и строителен инженер преди началото на ремонта в банята, иначе може да се окажете в ситуация да трябва да възстановявате неправилно бутнати стени или пък просто поръчаните материали да не стигнат и да трябва да чакате доставката с месеци. А без баня вкъщи не може, нали?

–    Боклукът! Изключително важен етап от демонтажните дейности е изнасянето на боклука. А боклукът наистина ще е много. Няма да е възможно да го съберете в един плик и да го хвърлите в контейнера. Торбите със строителни отпадъци трябва да се отнесат на специални градски сметища. А също така трябва да се изнесат от къщи и това е проблем, ако живеете в блок. За да си спестите разправиите с комшии и общински инспекторат пазарете къртачите заедно с изнасяне и извозване на боклука. За по сигурно им платете едва, когато видите, че са натоварени всички торби в камион с направление градско сметище.

–    Вече спокойно може да викате ВиК майстра за монтаж на новата водопроводна инсталация.

Снимки: Интернет


Избрахте ли си плочки за баня? Вижте и тези модели.

Вашият коментар