Баня в селска къща – ремонт или ре-дизайн?

Красиви капки – пример за гутация
05.06.2013
Ново СПА оборудване за басейна
Шезлонг, душ и мивка в едно!
06.06.2013
Ре-дизайн на стара баня

Ре-дизайн на стара баня

Банята в стара селска къща често е сериозен проблем.

Ако се захванем да й правим основен ремонт, възможно е да се наложат куп непредвидени от нас ремонтни дейности. Със сигурност те толкова ще оскъпят реновацията, че май ще е по-добре да съборим къщата и да я съградим отново. Така обаче заедно с многото пари, които ще вложим, рискуваме да изгубим пасторалното очарование на дома.

Ремонт и ре- дизайн на баня в стара къщаПълна промяна с ре-дизайн

Ако в старата къща, която искате да промените, има баня с функционираща ВиК система, може би е по-добре да избягвате сериозните реконструкции, освен ако не сте се приготвили за цялостен ремонт. В тези случаи промяната бързо и ефектно ще се осъществи със средствата на ре-дизайна.

С минимален бюджет и няколко добри идеи може да се постигне симпатичен селски декор, който напълно да подкрепя автентичния чар на дома. Преди да се захванете със същинския ре-дизайн обаче, измислете начин как максимално да ограничите водните пръски в помещението. Най-добре е да монтирате душ-кабина.

Ако средствата са ви ограничени, сложете найлонова завеса пред душа. Така ще спечелите просторна суха зона в банята, в която да запазите атмосферата на стара къща. Вероятно подът на къщата е покрит с дюшеме, а таванът е направен от гредоред. Запазете тези елементи и в банята дори ги подчертайте в интериора като например ги боядисайте в цвят или ги „опушите” и „избелите” с декоративен финиш. Стените най-добре покрийте с влагоустойчив тапет. Ако тръгнете да ги боядисвате, вероятно ще се окаже, че се нуждаят от шпакловка и замаска, а с това вече влизате в грубите ремонтни дейности.ре-дизайн на баня в стара къщаТапетите ще зададат основното настроение в къщата, така че ги изберете внимателно. Помислете за декори с флорални мотиви, които могат да са в различен цвят и размери и на места да се комбинират с тапет на райета. Това е класическа комбинация за винтидж-интериора. В непосредствена близост до душ-коритото, особено ако липсва душ-кабина, ще се наложи да облепите стените с керамика.Пъстрата пасторална атмосфера може да допълните с редица характерни детайли – шарена тъкана черга, миндер, застлан с парче от басма, малки възглавнички с бродирани калъфи, чинии, окачени да стената около огледалото. В интериорът, който ви представяме, дори капакът на тоалетната чиния е облечен с текстил на цветчета и закачливо се вписва в общия декор.
Първа баня в старата къща

Ако в къщата никога не е имало баня и вие сте твърдо решени да промените това, значи ви чака черна работа. За да си спестите време и пари, извикайте специалисти за консултация. Те ще ви кажат къде е най-добре да се направят връзките за водопровода и дали въобще ще издържи конструкцията на един по-сериозен ремонт.

ремонт на баня в стара къщаСъщинските канализационни и електро-дейности най-добре възложете на професионалисти. Те ще се справят бързо и ще знаят как да реагират при евентуални неочаквани проблеми по време на ремонта. Стените, особено ако са криви, най-добре покрийте с гипскартон. Така ще загубите малко сантиметри, но ще си спестите много черна работа и гарантирано ще имате положителен ефект. Ако къщата е с гредоред, би било добре да го спасите и импрегнирате. Това обаче може да се окаже невъзможно. Тогава по-добре скрийте и тавана с панели за окачен таван.

Сега е времето да отворите прозорец в банята. Гипскартонът ще изправи стените, но и ще ги запечата, така, че ще намали в пъти естествената вентилация на стаята и ще създава условия за образуване на конденс. Прозорецът ще е от полза за по-бързото проветрение и изпарение на влагата в помещението.


С това грубите работни процеси приключват. Идва ред на приятната част – лепене на плочки, монтаж на санитарията и декорация по желание.


Бърз ремонт на тоалетната


Смяна на тръби в банята


Как се сменя пукната плочка?

Вашият коментар