Дни на планинската вода и лечебния туризъм

Ново СПА оборудване за басейна
Шезлонг, душ и мивка в едно!
06.06.2013
perivolas_3
Наводненията в Европа – 2013г.
12.06.2013

Дни на планинската вода в Тетевен


За четвърти път в Тетевен се организират „Дни на планинската вода и лечебния туризъм”

Научноизследователският център по медицинска биофизика и Община Тетевен на 11 юни за четвърти път организират „Дни на планинската вода и лечебния туризъм”. Събитието се открива от кмета на Община Тетевен Милен Милев.

Тази година заявка за участие  „Дни на планинската вода и лечебния туризъм“  са заявили участници от 7 държави – България, Германия, Израел, Индия, Русия, Франция и Швейцария. Основната тема е дълголетие. Основните фактори на дълголетие са – наследственост, качествена вода, правилно хранене, медицинска профилактика  и двигателна активност.

През октомври 2012 г. проф. Игнат Игнатов участва в САЩ в най-големия форум по темата вода в света – Конференция по физика, химия и биология на водата. Президент на конференцията е проф. Джералд Полак от Вашингтонския университет. Американските учени бяха учудени, че в България човек може да си налива вода от извори. Българският учен ги запозна с уникалните свойства на планинската вода в Тетевен и възможностите за лечебен туризъм. Пряката връзка на човека с природата – чист въздух с повече кислород, планинска вода, екологично чиста храна от еко ферми, двигателна активност обяснява разликата между големия брой дълголетници на милион, които живеят в планините и средностатистическия брой.  България е на трето място в Европа по брой на дълголетници на милион след Испания и Франция.

Проф. Игнатов проведе успешен диалог с Нобеловия лауреат проф. Люк Монтание по темата планинска вода и дълголетие, с която работят с доц. Олег Мосин.проф. Игнатов, проф. Монатние, САЩ


Урок за дълголетие и планинска вода на двамата учени е включен в учебната програма за средните училища на Русия по химия и биология. Нобеловият лауреат приема изследванията на двамата учени. На 11 юни доц. Илияна Янева и гл. ас. Зорница Спасова, Национален център за опазване на общественото здраве, Министерство на здравеопазването представят научни постижения за правилна профилактика на рискови заболявания и адаптация към околната среда. Със съдействието на Община Тетевен проф. Игнатов проведе научни тестове с 5 най-възрастни жители на общината – Василка Иванова (101 г.), Велика Христова (101 г.), Злата Маринова (100 г.), Мария Пърлева (98 г.), Куна Дочева (98 г.).


Проф. Игнат Игнатов (50 г.) интервюира Василка Иванова (101 г.)


Със съдействието на доц. Борислав Великов, Аквахим той ще проведе научни тестове с още 25 най-възрастни жители на Ловешка област.

Едновременно с това се извършват изследвания на планински извори. Доц. Великов, който е правнук на тетевенския революционер Петко Милев-Страшния представя доклад за пречистване на вода. Като новост се разгежда и палеонтологичното минало на Тетевен като дъно на древния океан Тетис, преди 150 милиона години. Показват се уникални вкаменелости.

Вашият коментар