Първа копка за реконструкция на ВиК мрежата в Поморие

photo_Sergio Castro
Серхио Кастро става Изпълнителен директор на Рока в Румъния
03.06.2013
Детски градини в скайп еко –мост
04.06.2013

Първа копка ВиК Поморие


Начало на проекта за реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежата в Поморие бе дадено на официална церемония в града в края на май.

Проектът е на обща стойност близо 97 млн. лв., от които почти 75 млн. лв. са европейско съфинансиране, отпуснати по ОП Околна среда.

Първа копка направиха ръководителят на отдел България в главна дирекция Регионална и градска политика в ЕК Реналдо Мандметс, зам.-министърът на околната среда и водите Малина Крумова, ръководителят на ОП Околна среда Мария Лазарова, областният управител на Бургас Константин Гребенаров, председателят на ОбС Поморие д-р Милена Енева и кметът на община Поморие Иван Алексиев.

„Вярвам, че с подобряването на ВиК мрежата и модернизацията на пречиствателната станция значително ще се подобри качеството на живот в община Поморие. Ще опазим нашето море и ще защитим от наводнения домовете на хората“, каза кметът на община Поморие Иван Алексиев.
В рамките на проекта се предвижда и модернизация на пречиствателната станция за отпадни води на Поморие. От консорциума, избран за изпълнител обясниха, че пречистените води ще се отвеждат навътре в морето, на разстояние повече от 1 морска миля, с което ще бъде постигнато дълбоководно заустване, което е новаторски подход за българското Черноморие.

„По цялото си протежение тръбата ще е фиксирана с бетонови блокове, разположени на точно определени разстояния с оглед на противодействие на морските вълнения при различни климатични условия. За целта в големия си процент строителните работи ще се извършват от специализирани водолазни екипи”, допълват от Консорциум ВиК Поморие, в който са включени ГБС Инфраструктурно строителство и Водоканалстрой.

Източник: Община Поморие

Вашият коментар