Рока България АД с нов приз за зелен бизнес

Ayada_Maldives_12
Рока България е „зелена компания“ за пореден път
05.07.2013
Оферта за ремонт на баня
Ремонт на баня за … 1999 лв.
05.07.2013
Наградата получава Веселин Симов, прокурист и мениджър маркетинг и продажби

Наградата получава Веселин Симов, прокурист и мениджър маркетинг и продажби

Наградата получава Веселин Симов, прокурист и мениджър маркетинг и продажби

Рока Българиязае второ място в категория Индустрия, производствен сектор, рециклираща промишленост, управление на отпадъци на националния конкурс Най-зелените компании в България.

За пореден път Рока България АД получава признание за зелени политики, за работата и инвестициите на компанията в устойчив бизнес и опазване на околната среда. В края на месец юни експертно международно жури отличи фирмите с най-голям принос за внедряване на зелените бизнес практики и развиването им на българска почва в националния конкурс Най-зелените компании в България, който b2b Media организира за трета година. Рока България АД зае второ място в категория Индустрия, производствен сектор, рециклираща промишленост, управление на отпадъци.

Първото отличие получи Холсим България АД.

На трето място в категорията се класира Огняново К АД.

Рока България впечатли журито с политиката си по опазване на околната среда и приложението й на практика в целия производствен процес и продуктите на компанията. Тя е в съответствие със зелените политики на мултинационалната компания Roca, част от която е Рока България. Българските потребители сами могат да оценят резултата от тези политики чрез продуктите на компанията. Във всички продукти се влагат технологии за все по-голяма икономия на вода и енергия. Компанията работи за намаляване на необходимият обем вода за ефективна работа на механизма за измиване на тоалетната чиния, включително при продуктите в икономичния ценови клас.

Например:

  • моноблок Mira Compact на марката Fayans е с механизъм 4,5/3л. вместо обичайните 6/3 л. При разработване на всички нови модели в компанията, стремежът е към постигне на същото качество и ефективност на измиване, като при 6/3 литра, но с 4,5/3 литра вода. При сравнително изчисление на средното потребление на едно четиричленно българско семейство, намаленият капацитет на казанчето може да спести приблизително 1000 литра вода на месец. Важно е да се отбележи, че това намалено потребление не се отразява на качеството на измиване.
  • смесителните батерии. Технологиите, които Roca разработва водят до 50% икономия на вода в смесителите. Те включват и механизми за  регулиране на водната струя, ограничители на дебита на водната струя  на батерии за бани и кухни, енергоспестяващи и термостатични батерии, и отново, без това да се отразява на качеството на потребление. Икономията на вода в санитарните помещения е от особено значение за съхранението на този природен ресурс, защото именно там се реализира най-голямото потребление в ежедневието.

Продукцията на компанията е крайния израз на отговорното отношение на Рока България към природата и опазването на ресурсите. Отговорността на компанията започва от проектирането и продължава в целия производствен процес. Рока България стриктно спазва екологичното законодателство в страната и се съобразява с най-високите международни стандарти. Вече пет години в компанията е въведена и функционира  система за управление на околната среда по ISO 14001:2004, а от девет години функционира система за управление на качеството по международните стандарти ISO 9001:2008, за което Рока България има съответните сертификати.

е най-важният пример за това как Рока България работи за опазване на околната среда и пестенето на вода и енергия във всички процеси и продукти.  Компанията от години работи последователно за нейното осъществяване. Програмата включва целенасочена политика по управлението на енергията и повторното използване на отпадъците от всички производствени процеси във всички производствени звена на компанията по света, включително България. Амбициозната цел на проекта е всички отпадъци да бъдат рециклирани, влагани обратно в собствено или чуждо производство, така, че отпадъка предаван за депониране да бъде в нулево количество. Количеството на отпадъка предаван за рециклиране във фабриката на компанията в гр. Каспичан, в проценти, спрямо общото количество генериран отпадък от старта на програмата е нараснало почти двойно, т.е. при нива от 33,50% за 2009 г., понастоящем е с нива до 72,0%.
Във всички етапи на производствения процес се реализират мерки за енергийна ефективност. Един пример за такива технологични нововъведения и инвестиции е инсталация за рекуперация на топлината от тунелните пещи. Много са реализираните инвестиции и компанията планира още. Ръководството отчита, че за да имат успех всички програми, огромна роля играят хората. Служителите на Рока България осъзнато работят за осъществяване на проектите. Нещо повече, те имат свои собствени проекти за опазване на околната среда. Вече пета година по своя инициатива, с подкрепата на компанията и съвместно с регионално лесничейство гр. Нови Пазар създават Гората на Рока България. В нея вече са засадили и отглеждат около 1000 дръвчета от различни видове.

Делото за опазване на околната среда и природните ресурси е общо. Отговорността на бизнеса за бъдещето на планетата е голяма. Освен ново мислене са необходими и непрекъснати инвестиции. За бъдещето на своя бизнес и разходите за реализиране на зелените политики от Рока България заявяваме: “Убедени сме, че тези направени разходи са една добра инвестиция в дългосрочен проспериращ бизнес и за по-доброто бъдеще на планетата”.

Вашият коментар