Руска баня от дървени трупи – ръководство за монтаж

руска баня
Руска баня срещу простуда и стрес
17.10.2013
влага и конденз
Влагата навън
17.10.2013
руска баня

Конструкцията на руската баня е почти непроменена от векове. По традиция това е едноетажна колиба, която се изгражда от кръгли дървени трупи от бор или ела. Тази класическа технология има ред предимства: лесна е за изграждане дори от неспециалист, високи топлоизолационни характеристики – плътно прилепналите трупи не пропускат  топлината и задържат максимална температура в помещението; експлоатационният живот на конструкцията може да е десетки години. И не на последно място материалите са екологични – влияят стимулиращо на здравето и естествения имунитет.

Основни етапи при изграждане на конструкцията

Подготовка на основата

Първо трябва да определите мястото, върху което ще изградите банята. Ако познавате добре терена и вече сте изграждали постройка на него, това едва ли ще е проблем за вас. За всеки случай обаче добре е да направите проверка като издълбаете не голяма яма на мястото, където ще строите. Така със сигурност по-лесно ще определите характеристиките на почвата.

Бетонната рамка е подходяща основа за конструкцията върху градинска почва.

Ако земята е мека или от едър пясък тогава направете основа от стълбове.

При фундамент от стълбове се използват  трупи с дължина около метър и  диаметър 30 см. Строителната практика показва, че те трябва да се поставят абсолютно под всеки ъгъл на конструкцията на разстояние не повече от 1,5 метра един от друг, под сводовете вътре в банята и носещите стени.
Ето примерно разположение на баня 4 на 4 метра.Подготовка на клинове и сглобки

Изработването на първия пръстен е следващата стъпка. Върху трупите трябва да се направят специални засечки, които имат функция на сглобки на конструкцията. Има няколко вида клинове и сглобки, които се избират в зависимост от твърдостта на дървесината или с оглед икономия на материал.клин "лапа"Сглобката от типа „лапа“ например е много икономична от към материал, но с нея в банята ще е по-хладно, а конструкцията ще е предразположена към по-бързо гниене на дървесината в сравнение със сглобката тип „чаша“.клин "чаша"
Дървените пръстени задължително трябва да се укрепват с допълнителни клинове. Това многократно ще повиши устойчивостта на постройката.
След изграждането на дървения скелет трупите се връзват с конопени въжета.


Материали за вътрешността на банята

Вътре в банята поставяйте само висококачествена дървесина с възможно най-малко чепове. Не боядисвайте и не лакирайте дървото! При високата температура е възможно да се отделят вредни химикали и да въздействат зле на „парещите се“ в банята.

За интериора на кабината по правило е добре да се използва широколистна дървесина – дъб, бреза, топола, липа. Тя не отделя смола, която би могла да ви пари неприятно и болезнено.
Тези дървета притежават и други полезни за човека характеристики. Липата например  зарежда организма с положителна енергия, а дъбът буквално извлича от тялото отрицателната енергия и болестта.

Материалите за пода на банята

Подът на банята облицовайте с керамични плочки. Той винаги е влажен и дървеният материал може бързо да изгние.
Температурата на пода в парилката не е висока, не става повече от 30 градуса и не можа особено да повлияе на оздравителния процес. Ако все пак  предпочитате да стъпвате върху дърво, върху керамчната облицовка поставете дървена скара.


Монтирайте и етажерки
За удобство в банята е добре да има и етажерки. Важно е те да са добре укрепени. Поставете ги на стените, на които няма прозорци. Рафтовете могат да са с различни размери. Най-ниската е най-малка – около 30 см. Средната е дълга 60 см и широка до метър.

Снимки

Материалът е публикуван в www.ka6tata.com

Вашият коментар