Тоалетна за възрастни хора с награда Jump the Gap

Мивка Sfera на Catalano
Малки, по-малки мивки за …тоалетната
17.10.2013
Children_bathroom8
Младежка среща на сините патрули – идея
23.10.2013
Награждаване: (от ляво на дясно) Хосеп Конгост (Дизайн мениджър Roca), Марта Кукет, Санна Вьолкер, Казуйо Седжима (председател на журито), Изабел Роиг (Изпълнителен директор BCD)

Награждаване: (от ляво на дясно) Хосеп Конгост (Дизайн мениджър Roca), Марта Кукет, Санна Вьолкер, Казуйо Седжима (председател на журито), Изабел Роиг (Изпълнителен директор BCD)


Награждаване: (от ляво на дясно) Хосеп Конгост (Дизайн мениджър Roca), Марта Кукет, Санна Вьолкер, Казуйо Седжима (председател на журито), Изабел Роиг (Изпълнителен директор BCD)Наградата на петото издание на международния конкурс за млади дизайнери Jump the Gap получи проект за тоалетна, удобна за възрастни хора


•    На специална церемония в Галерия Roca Барселона, носителката на наградата Прицкер 2010, архитект Казуйо Седжима връчи наградата на авторите на проекта Still You, Санна Вьолкер и Марта Кукет.


Казуйо Седжима, председател на журито на петото издание на Jump the Gap, международния конкурс на Roca за млади дизайнери, връчи наградата на Санна Вьолкер, студент по Продуктов дизайн в международно училище за дизайн, мода, визуални изкуства и комуникация IED Barcelona и Марта Кукет, студент по Интериорен дизайн в същото учебно заведение. Те са авторите на отличения проект Still You. Церемонията по награждаване на международния конкурс за дизайн, организиран от Roca в сътрудничество с BCD, Барселона Дизайн Център, се състоя в Галерия Roca Барселона.
Still You, единственият испански проект сред финалистите, представя иновативно решение за баня: ергономична тоалетна с поддържаща метална структура, адаптирана за възрастни хора, в съвременен, модерен стил. С височина 60 см., безопасен дизайн и подлакътници, тази тоалетна предлага независимост при употребата от хора с физически затруднения или ограничена подвижност.

За своята концепция, Санна Вьолкер и Марта Кукет, обясниха „Нашият проект е основан на социологията. Много пъти, когато става въпрос за бъдещето, ние сме склонни да мислим за неща, които са много технологични, и това ни накара да изследваме по-концептуална и социологическа линия. Това е продукт, които днес може лесно да бъде произведен, но неговите перспективи в бъдещето са насочени към променящите се тенденции в обществото.”

В петото издание на международния конкурс за млади дизайнери се включиха 3 444 участници от 102 страни, сред тях и 139 проекта от България. Журито отличи 10 проекта финалисти и един от тях получи голямата награда. Still You бе избран заради интелигентния дизайн и рационалната, функционална и реалистична концепция. Журито отличи предимствата на проекта, създаден с мисъл за възрастните хора, едно предизвикателство за индустрията, който се адаптира към нуждите на застаряващото население и се характеризира с естетика и подобаващ дизайн.

Другите проекти финалисти са:

•    EBATH на Ракел Писара, Португалия (Raquel Pissarra, Portugal)
•    EXTREAM на Александра Лубаш, Полша (Aleksandra Lubaś, Poland)
•    LIFT на Марта Сжимловиак, Полша (Marta Szymkowiak, Poland)
•    RUN SHOWER на Сусана Малхяо, Португалия (Susana Malhão, Portugal)
•    ELECRTROCLEAN на Алехандро Делгадо и Артуро Гарсиа, Мексико (Alejandro Delgado & Arturo García, Mexico)
•    KINETIC FLOW на Сехун Кох и Хюна Шин, Великобритания (Sehoon Koh & Hyuna Shin, United Kingdom)
•    ROCA WATAIR на Магдалена Чуди и Александер Гружк, Полша (Magdalena Chudy & Aleksander Gruszka, Poland)
•    SIMPLEWASH на Елеонора Друди, Италия (Eleonora Drudi, Italy)
•    WASH’N’EAT на Алексейс Донка, Латвия (Aleksejs Donka, Latvia)

На награждаването, председателя на журито, Казуйо Седжима заяви „Инициативи като Jump the Gap са от съществено значение за създаване и осъществяване на проекти, които правят живота ни по-удобен. Понякога, архитекти и дизайнери държат на проекти, които са прекалено сложни и точно за това, да се дава такава възможност на млади креативни предприемачи означава иновативни концепции, с помощта на които се създават и раждат по-прости и по-достъпни продукти за обществото, особено за хора с проблеми в подвижността.”

С тази инициатива Roca, водеща марка в създаване на продукти за банята, оказва непрестанна подкрепа на млади таланти и продължава да работи за откриване на концептуално новаторски идеи и да гради мост между днешния ден и бъдещето.

Jump the Gap

Международният конкурс за дизайн на Roca, Jump the Gap, е насочен кум млади професионалисти и студенти по архитектура и дизайн, на възраст до 35 години. Jump the Gap е идеалната платформа за новите поколения да покажат своя талант и възгледи като създават банята на бъдещето.

Председатели на журито в предишните издание на конкурса са били Рафаел Монео, Бенедета Талябу, Джон Поусън и Рон Арад.

www.jumpthegap.net

Вашият коментар