CERSAIE, Болоня – с широко отворени врати към Изтока

Logo_WAW_blue
ROCA дава стипендии по испански език
17.09.2013
интериор на детска баня
Игра в детската баня
17.10.2013
Cersaie, изложение за баня в БолоняСекторът на керамичните облицовки и обзавеждането за баня

твърде пестелив за иновации и дизайн


Ако обмисляте  ремонт в къщата, хотела или представителния офис смело можете да разглеждате моделите с керамични плочки от миналата година. Тазгодишното издание Cersaie, което отвори врати в края на септември в Болоня регистрира неочаквана пестеливост към иновации и дизайн.

Световното изложение за керамични облицовки и обзавеждане за баня, което се провежда за  31-ви пореден път, категорично се признава от специалистите в бранша за ключово събитие, което всички с нетърпение очакват, за да  набележат тенденциите в дизайна на банята. Тазгодишният панаир обаче надмина  очакванията с една наложила се на пръв поглед характеристика: липса на нови модели. Нищо,  почти нищо ново в областта на дизайна и иновационните технологии не можа да се отличи сред изложбените експозиции. Обичайният за Cersaie ефект „уау“, който караше хилядите посетители с удивление да препускат по пътеките и в захлас да щракат с камери и I Pоd, тази година категорично липсваше. Нещо повече, обиколката между панаирните палати за повечето постоянни посетители се оказа едва ли не скучно задължение, по причина, че много от щандовете почти не бяха сменили миналогодишната си визия, факт, немислим до преди няколко години.

Новото: променена посока на пазарните интереси

В търсене на новото и в методичния стремеж за регистриране на тенденции екипът на Banispa.com реши да смени гледната точка. Зададохме си въпроса „Какви са пазарните цели на производителите на керамика и обзавеждане за баня, които са показали продуктите си на Cersaie?“ , след което се опитахме да съставим

профил на потенциалния купувач.

Той е консервативен: обича големите обеми, строгите пропорции, комфортните форми, класически контрасти в бяло, черно, червено в комбинация със злато или сребро.

Той е с високо самочувствие: държи всичко, което купи да се забелязва, затова избира лъскави повърхности, благородни метали, кристали и диаманти (e може и имитации, но качествени). Голямото огледалото е основен аксесоар в неговата баня.

Той разполага с много пари и ги харчи за блясък и лукс.

Той не се интересува от дизайн и иновации. Харчи за неща, които му харесват и които са скъпи дори и на пръв поглед.


Тези груби щрихи, които характеризират предпочитаните клиенти на Cersaie 2013, в голяма степен се различават от целевата на група на предходните панаири, особено предкризисните. Само до една – две години изложителите на този салон полагаха неистови усилия да впечатлят и най-големите познавачи с финес, шокиращ дизайн, интересни форми, умни технологии. Луксът сам за себе си, крещящият блясък, миналогодишните визии на колекциите се възприемаха като сигнал за липса на креативност и  финансова немощ на компанията.


Днес таргетът е напълно променен. И в това всъщност няма нищо драматично. Просто профилът на клиентите, които се очаква да спасят керамичният бранш, е все по-ясно очертан. Всички явно разчитат на руските клиенти и поръчките за Саудитска Арабия и Емирствата. Погледнато от тази гледна точка болонското изложение за пореден 31-ви път ни представя актуалните пазарни тенденции в бранша на керамичната индустрия и обзавеждането за баня.

Marazzi


Дърво, камък и цветя при плочките – всичко в микс

Имитациите на материали и материи продължават да се представят за авангард на модните тенденции при плочките. При това техниките им за производство са усвоени до съвършенство. За дървото от керамика вече няма почти никакви граници. То изглежда като истинско не само на пръв поглед, но и при докосване. Фладерът е грапав точно като оригинала, топъл е и дори създава специфичното за дървото усещане за мекота.


Предлага се във всички възможни варианти – паркетина, наредена на рибя кост, пачи крак, зиг-заг; дълги дъски като за дюшеме, фини интарзии, даже с визии на гредоред и бамбукови обшивки. Постигането на цветове, нюанси и шарки с визия на камък и гранит, дори и най-екзотичния, вече не са проблем и при това се предлагат на в пъти по-ниски цени от оригинала.

Rex


И понеже производството е брилянтно усвоено, иновациите могат да се открият при дизайна и визията на имитациите от дърво, камък и текстил. Водещите фабрики представят като черешка на тортата в колекциите си оригинални съчетания между материали, фладери, релефи и импровизации с „ръчна изработка“.


Цветя, много цветя – като при дрехите

Булевардните тенденции при облеклото по традиция са гостоприемно приети и в банята. Рози, хризантеми, орхидеи, теменужки и въобще всякакви видове цъфтящи растения освежават стените, подовете, мебелите, дори санитарията в санитарното помещение. С приоритет на пръв поглед са нежните нюанси в розово, резида, сьомга и тюркоазено. По щандовете обаче бяха показани и изключително впечатляващи цветни керамични пана с флорални мотиви, които са предназначени да покрият акцентна стена или пода в банята, дневната, а защо не и на балкона.


Pin Up момичета се „къпят“ в  модерната баня

Поп арт–ът отново е на мода, както през 60-те. Картинки от илюстровани списания, реклами от вестници, афиши, уличния дизайн на градските графити и разбира се, pin up – момичетата с високи токчета, тънки талии и черешови устни от една-две години парадно дефилират по стените, диваните, текстила за дома.


От този сезон шарените комикси, напудрените красавици и всевъзможните визии от underground-културата трайно ще се настанят и в банята. Все по-често ще ги срещате при плочките, по мебелите и даже под капака на тоалетната чиния. Забавни са, понякога до втръсване, но пък внасят градски чар в тоалетното пространство.


Мебелите – секции

Още една не съвсем нова тенденция се затвърждава тази година в банята – мебелите са като секции за хола. Шкафовете са като секционни композиции, разгърнати по вертикала или хоризонтала на помещението. Често са с дълги плотове и с чекмеджета без дръжки, които се отварят с пуш-бутони. Вратичките на шкафовете са от дървесен фурнир в различни цветове, с което сякаш естествено принасят обстановката от хола и спалня в банята. Мебелите са с удобни разпределители и са пригодени за съхранение на множество вещи. С тях банята е още по-функционална отпреди.Bisazza

текст и снимки: Антоанета Салфидж

Вашият коментар