Дом на пътешественик, намерил пристан във Варна

Igra Roca
Играта на Roca
23.05.2014
80_godini
Идеал Стандарт – Видима става на 80 години
28.05.2014
M2 DESIGN STUDIO-LIVINGROOM-1


Собственикът на този апартамент  е живял и градил кариера на няколко места по света – от САЩ до Великобритания и Русия. Мечтата му обаче е един ден да се завърне  в родината си, за да живее тук със семейството си. Закупува  апартамент близо до морето в един от най-хубавите градове в България – Варна. Домът се намира в стара напълно реконструирана сграда, която е защитен архитектурен паметник. Площта му е 120 кв. м и в него има просторна дневна, две спални и две бани към тях.


При първата ни среща  собственикът все още нямаше ясна концепция за визията на новия си дом. Желанието му беше българският дух и характерните за родния бит традиции да присъстват, но не и натрапчиво. Предпочитанията му твърдо клоняха към модерен интериор, който обаче като че ли е „напарфюмиран” с аромат на  възрожденска естетика. По време на консултациите се оформи и основната цветова гама – зелено и тъмно червено.Задачата ни беше да създадем интериор, удобен за цялото семейство. Направихме пълна оптимизация на жилищната площ като зонирахме пространството според нуждите на собствениците.  Изградихме нови стени, преместихме врати.  Наложи се корекция на електрическата система и ВиК инсталацията, така че да могат да отговорят на новите потребности на апартамента и обитателите му. Междувременно беше одобрен интериорният проект.

Основната ни цел при създаването на интериора бе да проектираме детайли, които да придадет индивидуалност и модерна стилистика на мебелите, но и да намигват за характерни възрожденски традиции. Проектирахме мебелите по конкретен размер, включихме характерни аксесоари и детайли  – лампи, декоративни греди, дървена ламперия, които да придадат  уют и топлина на пространството. Като характерен елемент в интериора се наложи стилизирания кръг. Мултиплицирахме го в различни варианти – в релефа на лампериата, в „дантелата на стъклените паравани”, в облите форми на мебелите. Своеобразно бижу в дневната зона е масата за кафе. Основата й е с форма на тиква, но от врачански камък, Изваяна е от автора Радослав Радев, а плотът е от огънато арт стъкло.  Стилизираната дърворезба по лампериите, барплота, както и артистимната рамка на огледалото в банята са изпълнени по наш проект от български резбар.

M2 Design Studio
http://m2studio.bg/
Фотографии – Енис Узунов

Вашият коментар